T-Drill.hu
Axxair bemutató napok

Mi az a hornyolt kötés, és miért ideális a tűzivíz rendszerekre?

Az acélcsövek csatlakoztatása hornyolt kötéssel a csövek összekapcsolásának alternatív módja peremes, hegesztett vagy menetes csatlakozások helyett. A módszer több évtizede ismert, és egyre népszerűbb a hatékony, gyors és megbízható szerelés révén a csővezeték szerelés különböző ágaiban. Hazánkban a hornyolt (vagy hengerelt, grúvolt) kötéseket főleg a tűzivíz rendszerekre használják.

A megbízható vízzáró kötés létrehozásának folyamata a cső helyes előkészítésén, valamint az azt követő gumik, az idomok felhelyezésén és a csavarokkal történő végső meghúzásán alapul. Számos kötésgyártó van a piacon (például Victaulic).


RIDGID Grúvológép

1. sz. kép - A RIDGID 975 hornyoló látható a képen, mely használható kézi meghajtással, valamint a RIDGID 300 menetmetszővel

Hogyan történik a hornyolás / grúvolás

Mindkét cső végét először pontosan megvágják (ideális vágószerszám Exacttools), hogy a merőleges vágás pontos barázdát hozzon létre a hornyoló gépben. A hengerelt kerületi barázdák méretét egy speciális hornyméterrel, kell mérni, hogy megfeleljen a kötés gyártója által meghatározott szabványnak. Ezt követően a kötés tömítését a csővégek hornyába illesztik, a kötés acél részeit pedig a tömítésekre kerülnek. Végül az illesztést csavarokkal és anyákkal húzzuk meg.

Milyen előnyei vannak a hornyolt kötésnek?

  • A kötés rövid szerelési ideje és ezáltal az építkezés ideje is csökken (például hegesztéshez, menetvágáshoz képest),
  • A kötés biztonságos és szoros, ellenáll a mozgásnak és a hő tágulásnak,
  • Könnyű felszerelés vagy javítás szűkös körülmények között is. Ehhez például tökéletes a kézi hornyoló gép,
  • Lehetőség a hornyok műhelyben való előkészítése a csövön új vezetékek telepítése esetén,
  • A kötés jól kiegyenlíti a rezgéseket és jó hangtulajdonságokkal rendelkezik,
  • Alacsonyabb igények a szakosodott munkaerővel szemben (például a hegesztőkhöz képest),
  • Az idomok ismételt használatának lehetősége, még a kötés szétszerelése után is,
  • Az acél mellett réz, rozsdamentes acél vagy műanyag is hornyolható.

Milyen követelményeket támasztanak a hornyoló gépekkel szemben és mi a fontos?

A RIDGID világszerte ismert kézi és elektromos hidraulikus hornyoló gép gyártója acélcsövek kerületi hornyainak gyártásához. Ami a RIDGID horonyoló gépeket extra kategóriába sorolja, az a szerszámok robusztussága, pontossága és keménysége. Óriási erő, masszív kialakítás és hidraulikus mechanizmus teszi lehetővé a nagy hornyolási sebességet és ezáltal a munka magas termelékenységét.

Melyek a legkeresettebb hornyolók?

A legnépszerűbb modellek közé tartoznak a kézi hornyoló gépek, amelyek fő előnye a terepen történő egyszerű használatuk telepítésekor vagy a sérült csövek javításakor. A RIDGID 915 típusú hornyoló gép a legkompaktabb modell, amelynek mindössze 9 cm szabad helyre van szüksége a cső körül. 10 kg tömegű, kompakt kialakítással, ezért alkalmas magasságban történő munkavégzéshez, valamint szétágazások és csatlakozások utólagos felszereléséhez.

A nagy teljesítményű RIDGID 918-as hidraulikus hornyoló gépet állványos menetvágó segítségével vagy kézi hajtással lehet működtetni.

Nagyon népszerű a RIDGID 975-ös hornyoló gép, amely könnyen használható állványos menetvágóval tartozékként, de kézileg is hajtókarral meghajtva. Az eredmény egy kétéltű terepre és a műhelyben.

Szakmai tanácsadás

Megrendeltek Öntől egy munkát, és nem tudja pontosan, miként fogja azt elvégezni? Hiányzik egy gép vagy néhány kiegészítő?
Szakembereink örömmel adnak tanácsot és bemutatják a gépeket. Segítenek a megfelelő műszaki megoldás megtervezésében. Gépek bérlése is lehetséges kedvező feltételek mellett.
Lépjen kapcsolatba velünk a 06 70 417 6555, vagy az info@antprofitools.hu

RIDGID 915 hornyoló 2. számú kép - RIDGID 915 kézi hornyológép
RIDGID 975 hornyológép3. számú kép - RIDGID 975 hornyológép RIDGID 300-as menetmetszővel
RIDGID 918-I hidraulikus csőhornyoló4. sz. kép - RIDGID 918-I Hidraulikus csőhornyoló
ant Profitools Kft.

Elérhetőségek

Hivatalos forgalmazó ant Profitools Kft. - Vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk megtalálni Önnek a megfelelő megoldást

ant Profitools Kft.
Csőszerelő és csőmegmunkáló szerszámok


Levelezési cím:Gát utca 21.1095 BudapestMagyarország
06 70 365 9116
info@antprofitools.hu

 

Szervíz formanyomtatvány

katalog axxair

Szolgáltatásaink:
Karrier:

Csatlakozzon hozzánk. Folyamatosan keresünk értékesítőket és erősítést irodai szegmensünkre.

Szabad pozíciók listája