T-Drill.hu
Axxair bemutató napok

Hogyan válasszunk présgépet?

A présgép az egyik legjelentősebb segédeszköze a víz, gáz és fűtés szerelőnek. Ennek az az oka, hogy a préskötés biztosítja a vezetékek minőségi összeszerelését, betartva az alapvető követelményeket, mint például a csatlakozás szilárdságát és a megfelelő tömítést. Végezetül a préseléssel való vezetékösszekapcsolás gyors és egyszerű munkavégzést biztosít, valamint tisztaság és sokoldalúság jellemzi. A helyes préspofák kiválasztásával bárhol megállja a helyét.

Túlnyomó többségben a réz, műanyag-alumínium, rozsdamentes acél és szénacél alapanyagú csöveket préselik. A legkeresettebb, valamint a leggyakrabban használt présgépek közé tartoznak az elektrohidraulikus présgépek. Ezek az eszközök főképp a RIDGID, REMS, Rothenberger, KLAUKE és VIEGA gyártóktól származnak. Manapság ezek a présgépek sokoldalú megoldást biztosítanak rengeteg funkcióval, amelyek kényelmesebbé és minőségessebbé teszik a préselést. Létezik pár fontos nézőpont, ami szerint kiválasztjuk a nekünk megfelelő présgépet.

Nagy vagy mini présgépet válasszunk?

A standard nagyméretű présgépek képesek préselni egészen 110 mm átmérőig. Leggyakrabban viszont 35 mm-ig terjedő átmérőjű vezetékekkel dolgoznak a szerelők. Ezekre a célokra fejlesztették ki a MINI présgépeket. (például REMS, RIDGID). A standard és a MINI présgép súlyban, teljesítményben, valamint a hidraulikus dugattyúban különböznek. A MINI présgép előnye főleg a súlyában és a nehezen elérhető helyeken való teljesítésében rejlik.

A megfelelő présgép választása előtt figyelembe kell venni, hogy elég-e a 35mm-ig terjedő átmérő, vagy olykor találkozik nagyobb átmérővel rendelkező csövekkel. Ha nagyobb átmérővel tervezne dolgozni biztosan a standard présgépet ajánlott választani. Ez a döntés megtakarítja a későbbi kiadásokat, mivel a Mini présgép esetében csak kisebb átmérőkkel dolgozhat 32, vagy 40mm-ig.

Hálózati vagy akkumulátoros présgépet válasszunk?

Következő fontos tényező a présgép választásakor az áramellátás. Az akkumulátoros présgép szabadabb mozgásteret biztosít. Manapság a présgépek általában két akkumulátorral együtt kaphatók, amely biztosítja a folyamatos működtetést. A hálózati présgép ideális az állandó préselők számára, akik megbízható és állandó áramellátást igényelnek.

Ne habozzon velünk kapcsolatba lépni és megtaláljuk önnek a megfelelő választást.

A présgépek akkumulátorai kompatibilisak lehetnek más gyártók akkumulátoraival is. A RIDGID présgépekbe használhatóak a Makita akkumulátorai. A ROTHENBERGER présgépei pedig a METABO-éival kompatibilisek.

Tudta-e?

A RIDGID présgépek még egy különleges tulajdonsággal rendelkeznek. A RIDGID présgép képes kétéltűként, azaz akkumulátorosan is és hálózati kábellel is működni. Ez a plusz tulajdonság lehetővé teszi a RIDGID RP 350 B és C verzió, valamint az új RP 219 présgép hálózati és akkumulátoros áramellátás használatát. A présgépekhez utólag rendelhető akkumulátor, gyorstöltő, akkumulátor szett, valamint hálózati adapter.

Automatikus hátramenet (ACC)

Ez a funkció a hidraulikus dugattyút automatikusan visszahúzza eredeti állásba a préselés után. Nagyrészt az újabb, modernebb présgépek rendelkeznek ezzel a funkcióval.

Szerviz intervalluma a présgépnek

A rendszeres ellenőrzés az alapja az egészséges eszközhasználatnak. Minden gyártó más szerviz intervallumot ajánl. A REMS présgépek ajánlott szerviz intervalluma 1 év. A RIDGID viszont az új Standard szériával 100 000 préselés után, kéri a szervizelést, ami egy átlagos szerelőnél hosszú évekig is eltarthat.

Elektronika, amely megkönnyíti a préselést

Az akkumulátor indikátora, jelzi a helyes befogását a préspofáknak, a szerviz intervalluma lejártának jelzése, okostelefonnal való összeköttetés, mind funkciók melyek kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a munkavégzést. A RIDGID présgépei úttörők ezen a téren.

A helyes préspofa választás

A présgép egy sokoldalú eszköz. A préselésnél csak a helyes préspofa használatra érdemes odafigyelni. A préspofák választása mindig az a préselési rendszer szerint történik, amelyet az építkezésen éppen használnak. Segítségére válhat ez a lista, amelyben megtalálhatók mikor, milyen préspofákat érdemes használni.

Ár

A választás során az ár is jelentős szerepet játszik. Az elektromos és elektrohidraulikus présgépek 200 000 Ft-tól 500 000 Ft-ig terjednek (Áfa nélkül). A présgépek választásánál fontos figyelembe venni az eszköz tulajdonságait, hogy tartalmazza-e a préspofákat, akkumulátort. Érdeklődjön a szerviz intervallum iránt, valamint, hogy ez mekkora költséggel jár önnek. (pl. 42 000 ciklus után).


Ha figyelembe vette a legfontosabb nézőpontokat szorítunk önnek a jó választásban. A jó munkaeszköz az alapja egy professzionális szerelőnek. Ha még mindig nem biztos abban, hogy önnek melyik présgép lenne a legideálisabb vegye fel velünk a kapcsolatot a technikusaink szívesen segítenek a választásban. 06 70 417 6555 zoltan.keszegh@antprofitools.hu

Lisovacie kliešte

kép. sz. 1 – préselés REMS présgéppel

Mi a helyes eljárás a préselés folyamán?

A préselési csatlakozás az un. fittingek deformálásával helyes nyomás alatt a réz, acél és PEX csöveknél jön létre. A préselés egy száraz módszer a csövek csatlakozására. Ez az eljárás néhány másodpercet vesz igénybe, miután a csatlakozás feszessé és vízhatlanná válik
1. A csövek vágása vágóeszközzel (réz, acél, INOX), vagy ollóval (PEX)
2. A csővégák sorjázása
3. Az átmenet csőbe történő behelyezési mélységének megjelölése (az elcsúszás megfigyelése érdekében a préselés végeztével)
4. Az átmenet a ráhelyezése és a helyes préspofák kiválasztása a fittingek alapján
5. PréselésRIDGID présgép RP 350-C

Kép. sz. 2 - Présgép RIDGID RP 350-C

A présgépek összehasonlítása

Pozsonyban található boltunkban már néhányszor összehasonlítottuk a nagy présgépeket, mint a RIDGID, REMS és ROTHENBERGER. Ügyfeleink által legtöbb szavazatot zsebelt be a RIDGID RP 350-C. A hasonlító körülmények közé tartoztak a funkciók, ergonómia, elektronika, biztonság, kényelem a munka közben, ár és a hozzá beruházható tartozékok.

Szervíz formanyomtatvány

katalog axxair

Szolgáltatásaink:
Karrier:

Csatlakozzon hozzánk. Folyamatosan keresünk értékesítőket és erősítést irodai szegmensünkre.

Szabad pozíciók listája