T-Drill.hu
Axxair bemutató napok

KÉZI TIG-HEGESZTÉS VS. AUTOMATIKUS TIG-HEGESZTÉS

KÉZI TIG-HEGESZTÉS VS. AUTOMATIKUS TIG-HEGESZTÉS


Csövek kézi TIG-hegesztése vagy automatikus TIG-hegesztés? Ezt a kérdést számos vállalatnak fel kell tennie egy műhely vagy munkahely felszerelésekor.

Nem a hegesztő és a gép összehasonlításáról beszélünk, mert a képzett hegesztő által végzett munka nem hasonlítható össze a gép által végzett ismételt feladatokkal. Ehelyett a különféle helyzetek összehasonlítására és a legmegfelelőbb megoldás ismeretére koncentrálunk. Itt van a négy legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni a legmegfelelőbb megoldás kiválasztása érdekében:

1. CSÖVEK ELKÉSZÍTÉSI KÖLTSÉGEI ÉS FOGYÓESZKÖZÖK

Hegesztés előtt megkülönböztethetjük a csövek előkészítésének két típusát:

• Könnyű előkészítés a cső vágásával és/vagy él letöréssel. Ha a vágott él minősége nem kielégítő, akkor a szegélyt le kell tördelni, egyébként elegendő egy egyszerű csővágás. Ezután a csöveket ki kell centírozni, és a rögzítő hegesztést el kell végezni a végső hegesztés előtt.
• Ha a falvastagság meghaladja a 3 mm-t, szinte mindig élletörést kell végezni. Ez a ferde él biztosítja a hegesztés jobb behatolását, tökéletes tömítéssel és védelemmel.

Ferde vágás és töltőanyag

A kézi hegesztéshez a csövek előkészítése tartalmaz egy V alakú ferde élet és a cső központosítását, miközben fenntartja a csövek közötti kis távolságot a hegesztő elektróda elhelyezéséhez. Az áthatolás úgy történik, hogy a hegesztőhuzallal belülről kifelé kitölti. Ilyen körülmények között nagy mennyiségű huzalra van szükség a horony kitöltéséhez.

Automata hegesztés esetén készítsen „V” vagy „J” ferde élet a hegeszteni kívánt csövek vastagsága szerint. Ebben az esetben a kitöltendő hely kisebb, és kevesebb töltőanyagra lesz szüksége.

Semleges/Inert gázok

Kézi hegesztésnél a hegesztendő csövek közötti távolsággal több inert gázt kell fogyasztani, mint a tömített hegesztési illesztésekkel végzett automatikus hegesztésnél, ahol kevesebb gáz kerül a folyamatba. A gázfogyasztás fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a termelékenység szempontjából. Ebből a szempontból az automata hegesztés költséghatékonyabb.

Elektródák

Automatikus orbitális hegesztés esetén kevesebb elektródát fog használni, mivel a hegesztőberendezés lehetővé teszi az elektróda és a hegesztési pont közötti érintkezés nélküli munkát. A mechanikus vezetőrendszerek állandó távolságot biztosítanak az elektróda és a csövek között (nyitott fejű hegesztőgépek esetén). Kifinomultabb megoldások, mint például ívfeszültség-vezérlés (AVC - arc voltage control), amely szabályozza az elektróda és a csövek közötti ívfeszültséget és ezáltal a távolságot.

Mindkét esetben kerülje az elektróda érintkezését a hegesztési ponttal és a hegesztési csatlakozás bármilyen szennyeződését volfrám beékelődésekkel. Ez csökkenti az elektródafogyasztást is. Az ív ismételt kiégetésekor a gépet az elektróda és a csövek közötti távolság vezérli, ezáltal növelve az elektródák élettartamát.

2. ÜZEMELTETŐK ÉS SZAKKÉPZETTSÉG

Szakképzett hegesztők és műszaki kezelők

Meg kell különböztetni a hegesztőt a kezelőtől. A hegesztő képzettebb és mérhetetlen előnnyel rendelkezik - műszaki know-how-jával/tudásával.

Az orbitális hegesztőgépek kezelői kevesebb képzettséggel rendelkezhetnek, mint a képesített hegesztők, mivel a legtöbb feladatot a gép végzi. A kezelő felelős a megfelelő sorrendben történő sikeres üzemeltetésért. Összefüggő feladatokat lát el, amelyek nem igényelnek képesítést.

Érdekes: az egyszerű fúziós hegesztés üzemeltetői képzése mindössze 2 napot vesz igénybe, többrétegű hegesztés esetén pedig háromnaponként kétszer. Összehasonlíthatatlanul kevesebb a minősített hegesztőképzéshez viszonyítva.

Kihívások, igényes helyzetek

Egy másik szempont, amelyet nem szabad elhanyagolni, a munkahelyi szituáció, különösen a nehéz vagy korlátozó körülmények. Bizonyos feladatokhoz a hegesztőknek hosszú ideig kényelmetlen vagy veszélyes helyzetben kell maradniuk. Ezekben az esetekben az orbitális TIG-hegesztés segít megőrizni a hegesztők egészségét, ha nehezen elérhető helyeken dolgoznak.

3. VALÓS HEGESZTÉSI IDŐ: AZ ÍV HASZNÁLATI IDŐTARTAMA

A legmegfelelőbb eljárás kiválasztásához a tényleges hegesztési időt is figyelembe kell vennie. Ebben a tekintetben különbség van a manuális TIG hegesztés és az automatikus orbitális TIG hegesztés között. A kézi hegesztésnél a hegesztési idő hosszabb lehet, mivel a hegesztőnek pihennie kell, és nem tudd mindig ugyanúgy koncentrálni.

Ezen a ponton beszélünk az emberről. Tehát nem a hegesztési sebességgel foglalkozunk, amelyben általában nincs nagy különbség a kézi és az automatikus hegesztést összehasonlítva (a nehéz hegesztési körülmények kivételével), hanem a teljes ívhasználati idővel.

TIG orbitális csőhegesztőberendezés használatakor előre tudja az ívhasználat idejét, valamint azt is, hogy mikor van az ív kész és mikor fejezi be a gép a hegesztést. A kézi hegesztésnél ez a hegesztőtől függ. Befolyásolják az összefüggések, a környezet, a nem szakmai szempontok, a munkát kísérő fájdalom stb. Ha nehéz hegesztési helyzeteket említünk, akkor természetesen figyelembe vesszük a hegesztők biztonságát és a munkakörülményeket, ám ezekben az esetekben jobb megoldás a TIG orbitális hegesztés.

De ez még nem minden. Tudjuk, hogy a hegesztő zárt, korlátozott térben képes hegeszteni, és a végeredmény jó minőségű lesz, de fontos hangsúlyozni, hogy a munkasebesség alacsonyabb lesz. Ha magas színvonalú hegesztést akar elérni, akkor az orbitális hegesztőgép jobb teljesítményt nyújt, mint a kézi hegesztés, mivel figyelembe kell vennie a munkakörülmények nehézségeit.

4. MINŐSÉGRE SZÁNT KÖLTSÉGEK ÉS IDŐNYERESÉG

A minőség szempontjából szintén figyelembe kell venni a minőség hiányát, különös tekintettel a pénzügyekre, amelyeket elveszíthet a kiselejtezett anyagok okozta veszteségek miatt. Rossz minőségű hegesztések esetén a kézi hegesztési folyamat sokkal nagyobb arányban produkál selejtes hegesztett varratot, a hegesztő alkalmasságától és állapotától függően. A hegesztéseket elutasítják, ezeket meg kell javítani vagy meg kell ismételni.

Automatizált orbitális TIG-hegesztés esetén a selejtes hegesztések száma nagyon kicsi: a hegesztések 99% -a megfelel a minőségvizsgálaton (akár 100% is, ha minden paramétert jól irányítnak). Ez idő és pénz szempontjából profitot jelent - soha nem dolgozik kétszer egy hegesztéssel!


Ennek a négy kritériumnak köszönhetően láthatja, hogy az orbitális hegesztés sok esetben alkalmazható, és segíti a hegesztőket nehéz vagy veszélyes helyzetekben. Az igazi kihívás az, hogy megtalálja a vállalkozásának megfelelő egyensúlyt a szakképzett hegesztők és a megfelelő felszerelés között - és használja azokat ott, ahol a leghasznosabb - a minőség előállításához.

A beruházás megtérülése nem határozható meg előre a kézi és az automatikus orbitális hegesztés összehasonlításakor. A projekt elején néhány paraméter ismeretlen, például a megvalósítandó hegesztések száma, az üzemeltető költsége, a végső alkalmazás és annak követelményei. Egyes ügyfeleknél megtérült az orbitális hegesztőgépbe történő befektetés egy projekt után, miért ne lehetne ez az Ön esete?

Összefoglalva, legalább 7 előnyre szeretnénk rámutatni:

1. Minőség: kevesebb elutasított hegesztési varrat a vizsgálat után (röntgenvizsgálat)
2. Hegesztési varratok megismételhetősége
3. Üzemeltető/hegesztő képzés
4. Inert gázfogyasztás takarékosság
5. Az elektródafogyasztás takarékosság
6. Töltőanyag takarékosság
7. Optimalizált ívidő

Együtt megtaláljuk az ideális megoldást a projektjéhez. Az orbitális technológiákkal kapcsolatos további információkért az Ön rendelkezésére állunk.

Zoltán Keszegh – 06 70 417 6555 – zoltan.keszegh@antprofitools.humanual tig

7 fő előnye az automata hegesztőgépeknek:
1. Minőség: kevesebb elutasított hegesztési varrat a vizsgálat után (röntgenvizsgálat)
2. Hegesztési varratok megismételhetősége
3. Üzemeltető/hegesztő képzés
4.Inert gázfogyasztás takarékosság
5. Az elektródafogyasztás takarékosság
6. Töltőanyag takarékosság
7. Optimalizált ívidő

axxair-sato
 

Szervíz formanyomtatvány

katalog axxair

Szolgáltatások az Ön számára.
Kövessen minket:
Karrier:

Csatlakozzon hozzánk. Folyamatosan keresünk értékesítőket és erősítést irodai szegmensünkre.

Szabad pozíciók listája
E-mail Facebook Instagram Linked In